Dış ticaret ya da ithalat olarak bilinen bu iş eşyaların bir yerden başka bir yere aktarılma olayıdır. İthalat tüm ülkeler arasında yapılabilir. Başvuru şartları üzerinden firmalar istedikleri ürün için ithalat yapmaktadır. İthalat ve ihracat gümrük mevzuatına uygun şekilde yapılmaktadır. Bu işlemler sayesinde ticaret alanı da genişlemektedir.

ithalat-nedir-nasil-yapilir.jpg

Ülke dışından gelen ürünlerin ülke pazarında satılması da bu şekilde mümkün hale gelmektedir. İthalat yapacak olan firmalar ithalat başvurusu nasıl yapılır konularını da detaylı bir şekilde araştırmaktadır. Nasıl yapılır soruları için firmalar kendi bağlantılarını kullanarak anlaşmalar sürdürmektedir. Gümrük vergisi ödeme işlemlerinden sonra ülke sınırından geçirilen ürünler bu pazarda satılmaya başlanmaktadır.

Ticari anlamda yer alan her bir ürün ülkeler arası ithalata uygun görülmektedir. Dış ticaret koşullarını yerine getiren firmalar bu anlamda geniş ürün yelpazesine sahiptir. Yurt dışına ürün gönderimi yapılmaktadır. Türkiye ye gelen bu ürünler ilk olarak vergisi ödenerek gümrükten geçirilmektedir. Ardından eşyaların yurda giriş kayıtları yapılmaktadır.

İthalat İşlemleri Nasıl İlerler?

İthalat işlemleri ilk olarak firmaların kendi içlerinde yapmış oldukları anlaşmalara göre başlamaktadır. Seçilen ürün adetine bağlı olarak ülkeler arası ürün aktarımı yapılmaktadır. Ardından yurda giriş yapılması için gümrük vergisi ve gerekli izin belge kontrol işlemleri gerçekleşmektedir. İthalat işlemleri özen gerektiren uygulamalardan biridir.

Hera Gümrükleme olarak en güvenli hizmeti vermekteyiz. Gümrük eşyasının yurda girişi Hera Gümrükleme tarafından kolaylıkla yapılmaktadır. Başka bir ülkeden gelen tüm ürünler dış ticaret kapsamında ülke içerisine alınmaktadır.

Serbest Dolaşma ve Giriş Rejimi Nedir?

Serbest dolaşma rejimi eşyanın ülke içerisine girme izinlerinin tam olması anlamına gelmektedir. Bu durumda firmalar gerekli olan tüm belge ve izinleri almaktadır. Harç ödemesi yapılan bu eşyalar yurda giriş yapmaktadır. Bir eşyanın serbest dolaşım izninin olması ticaret politikasının en önemli noktalarından biridir.

Özellikle ithalat için gerekli koşullar bu şekilde yerine getirilmektedir. Firmamız Hera Gümrükleme olarak tüm gümrük eşyalarının serbest dolaşma rejimi kurallarını yerine getirmekteyiz. Eşyalar hiçbir sorun yaşamadan kayıt yaptırılarak ülke sınırından geçirilmektedir.

Kimler İthalat ve İhracat Yapabilir?

İthalat ve ihracat ülkeler arası iletişimi olan firmalar tarafından yapılmaktadır. Özellikle gerekli anlaşmaların yerine getirilmesi sonucunda eşya gönderimi de kolay hale gelmektedir. Vergi usul hükümlerine uyan herkes bu alanda gelişmeye açık faaliyet göstermektedir. Vergi numarası olan firmalar ithalat ve ihracat alanında faaliyetlerine devam etmektedir.

Tüzel kişi özelliği bulunan kişiler de bu hizmetlerden yararlanmaktadır. Hera Gümrükleme firmamız vergi mevzuatına uygun şekilde çalışma sürdürmektedir. Vergi numarası olan tüzel kişiler ithalat yapabilme kabiliyetine sahiptir.

İthali Yasaklar ve Kısıtlamalar Nelerdir?

İthali yasaklar ve kısıtlamalar hem Ticaret Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanı tarafından kamu ahlakına uymayan ürünler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kamu güvenliğini tehlikeye atan ürünler, arkeolojik kazı ürünleri, sanatsal değer taşıyan ürünlerin de ithalat izni bulunmamaktadır.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları tarafında firmalar bu gerekli yasak ve kısıtlamalara uymalıdır. Aksi halde firmalar cezai şartlara tabii tutulmaktadır. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarasının iletilmesi oldukça önemlidir. Firmalar bu şekilde güven içerisinde ithalat ve ihracat yapabilmektedir.

Hangi Mallar İthalat Kapsamına Girer?

Bazı mallar izne tabii olan eşya grubuna girmektedir. Türkiye içerisinde ithal edilen malların tamamı gerekli izin belgelerini almış olması gerekmektedir. Kullanılmış eşya ürünlerinin ithali yapılmamaktadır. Bu şekilde yeni olan ve paketi açılmamış eşyaların ithalatı yapılmaktadır.

Kanun hükümleri gereğince Ticaret Bakanlığı tarafından izin ve onay alınmış ürünler ithalat ürünleri kapsamına girmektedir. Defolu ya da kusurlu mal sayılabilecek eşyaların hiçbiri ithal edilemez. Dayanıklılığını zaman içerisinde yitirmiş olan mallar da firmalar tarafından ithali yasaklanan ürün çeşitleri arasında yer alır.

İthali İzne Tabi Eşyalar Nelerdir?

İthali izne tabi eşyalar genel olarak ülke içerisinde kullanıma uygun görülen eşyalardır. Bunun için ülke içerisine giriş izni gerekmektedir. Hükümler gereğince alınan izinler kapsamında ülke içerisine bu ürünlerin girişi yapılmaktadır.

Dış ticaret ve gümrük alanında faaliyet gösteren firmamız Hera Gümrükleme tamamen ithali izne tabi olan eşyaların gerekli izinleri almaktadır. Dış ticaret politikasına uygun şekilde bu ürünlerin girişleri yapılmaktadır. Aynı zamanda denetime tabi eşya grubu içerisine giren ürünler de uygunluk denetimlerini geçerek ülke içerisinde satışı gerçekleşmektedir.

İthalat Vergileri Nedir ve İthalat Vergileri Nasıl Hesaplanır?

İthalat vergileri genel olarak yapılacak ticaret için gümrük vergisi ve ürün bedeli ödenmesi şeklinde bilinmektedir. Gümrük bedelinin ödenmesi ile ithalat gerçekleşmektedir. Firmalar bu ürünlerin vergisini boyutlarına ve ağırlıklarına göre belirlemektedir. Aynı zamanda lisanslı ve marka olan ürünlerin değerlerinin daha yüksek olması bakımından vergi ücretleri de daha yüksek oranda hesaplanmaktadır.

Gümrük vergilerinin ödenmesi yasal zorunluluklardan biridir. Bu nedenle 4458 sayılı Gümrük Kanunun 3- 8/9 dış ticaret alanında belirlenen kanunlardandır. İthalat vergileri döviz kuru üzerinden de belirlenmektedir. Eşya ithalinin gerçekleşmesi halinde firmalar belirli bir gümrük ödemesi yapmaktadır. Ürün adedi ve mali yüklerine uygun şekilde vergi hesaplaması yapılır.

Tarım politikası içerisinde de tüm tarım ürünlerinin ön incelemesi gümrükte yapılmaktadır. Buna uygun şekilde ithalat sıralamasında ödenecek tutar da belirlenmektedir. Menşei, eşyanın tarife sınırlamasının ve vergi türlerinin belirlenmesi ile vergi hesaplaması da yapılmaktadır. Ön muayene, inceleme sonrasında firmalar vergi gerekliliği olan ücret ödemesini yapmaktadır.

İthalatta Gerekli Belgeler Nelerdir?

İthalat sürecinde izin ve alınacak belgeler oldukça önemlidir. Yalnız gümrük idaresi tarafınca onaylanan eşyaların ülkeye girişi sağlanır. Bunun için firmalar eşyaların her biri için izin belgesi almaktadır. Yasak ya da kısıtlı olmayan eşyalara izin verilmektedir. Aynı zamanda vergi ücretinin ödenmesi halinde de harç izni tamamlanmaktadır.

0%